SZUKAJ WYNIKI

Centrum Prasowe

TECH DATA CORPORATION RAPORTUJE CZWARTY KWARTAŁ ORAZ WYNIKI ZA ROK FISKALNY 2018

Warszawa , 8 March 2018:

CLEARWATER, Fla., (8 Marca 2018 r.) - Tech Data (NASDAQ: TECD) ("Spółka") ogłosiła dzisiaj wyniki finansowe za czwarty kwartał zakończony 31 stycznia 2018 r.

Najważniejsze informacje finansowe w czwartym kwartale zakończonym 31 stycznia 2018 r .:

• Sprzedaż netto wyniosła 11,1 miliarda USD, co stanowi wzrost o 49 procent w porównaniu do kwartału poprzedniego roku. Wzrost sprzedaży netto wynika przede wszystkim z dodania działalności Technology Solutions nabytej od Avnet, Inc. w dniu 27 lutego 2017 r. ("Technology Solutions"). W oparciu o stałą walutę sprzedaż netto wzrosła o 40 procent:

Ameryki: sprzedaż netto wyniosła 4,3 miliarda USD (39 procent światowej sprzedaży netto), co stanowi wzrost o 59 procent w porównaniu do kwartału poprzedniego roku. Wzrost sprzedaży netto wynika przede wszystkim z dodania rozwiązań technologicznych. W oparciu o stałą walutę sprzedaż netto wzrosła o 58 procent.

Europa: Sprzedaż netto wyniosła 6,5 miliarda USD (58 procent światowej sprzedaży netto), co oznacza wzrost o 37 procent w porównaniu do kwartału poprzedniego roku. Wzrost sprzedaży netto wynika przede wszystkim z dodania rozwiązań technologicznych. W oparciu o stałą walutę sprzedaż netto wzrosła o 24 procent

.
Azja i Pacyfik: sprzedaż netto wyniosła 0,3 miliarda USD (3 procent światowej sprzedaży netto). Sprzedaż netto w regionie Azji i Pacyfiku przypisuje się dodaniu Technology Solutions.

• Zysk brutto wyniósł 616,9 mln USD, co stanowi wzrost o 245,8 mln USD, czyli o 66% w porównaniu do kwartału poprzedniego roku. Jako procent sprzedaży netto, zysk brutto wyniósł 5,56 procent w porównaniu do 5,00 procent w kwartale ubiegłego roku. Wzrost zysku brutto i marży brutto wynika przede wszystkim z dodania Technology Solutions.

•  Koszty sprzedaży, koszty ogólne i administracyjne ("SG & A") wyniosły 429,0 milionów USD, czyli 3,87 procent sprzedaży netto, w porównaniu do 253,9 miliona USD, czyli 3,42 procent sprzedaży netto w kwartale ubiegłego roku. Wartość kosztów ogólnych i administracyjnych innych niż GAAP wyniosła 400,9 miliona USD, co stanowi wzrost o 152,0 milionów USD, czyli 61 procent w porównaniu z kwartałem ubiegłym. W ujęciu procentowym sprzedaży netto koszty ogólne i niezwiązane z zasadami GAAP wyniosły 3,61 procent, w porównaniu do 3,35 procent w kwartale poprzednim. Wzrost zarówno dolarów, jak i procentu sprzedaży netto na zasadach GAAP i bez uwzględnienia GAAP wynika przede wszystkim z dodania Technology Solutions.

• Ogólnoświatowy dochód z działalności operacyjnej wyniósł 151,9 miliona USD, czyli 1,37 procent sprzedaży netto w porównaniu do 103,1 miliona USD lub 1,39 procent sprzedaży netto w kwartale ubiegłego roku. Przychód operacyjny poza GAAP wyniósł 216,0 milionów USD, co stanowi wzrost o 93,8 miliona USD, czyli o 77 procent w porównaniu do kwartału poprzedniego roku. Jako procent sprzedaży netto dochód operacyjny w ujęciu innym niż GAAP wyniósł 1,95%, co stanowi poprawę o 31 punktów bazowych w stosunku do kwartału poprzedniego:

Ameryki: dochody z działalności operacyjnej wyniosły 53,9 miliona USD, czyli 1,26 procent sprzedaży netto, w porównaniu do 39,3 miliona USD, czyli 1,45 procent sprzedaży netto w kwartale ubiegłego roku. Przychód operacyjny poza GAAP wyniósł 85,1 miliona USD, co stanowi poprawę o 31 punktów bazowych w stosunku do kwartału poprzedniego roku, czyli o 68% w porównaniu z kwartałem ubiegłym. Jako procent sprzedaży netto, dochód operacyjny w ujęciu innym niż GAAP wyniósł 2,02 procent, co stanowi poprawę o 37 punktów bazowych w stosunku do kwartału poprzedniego roku.

Europa: Dochód z działalności operacyjnej wyniósł 100,4 mln USD, czyli 1,55% sprzedaży netto, w porównaniu do 66,7 mln USD, czyli 1,41% sprzedaży netto w kwartale ubiegłego roku. Przychody operacyjne poza GAAP wyniosły 130,4 mln USD, co oznacza wzrost o 52,7 mln USD,

Azja i Pacyfik: dochody z działalności operacyjnej wyniosły 5,7 miliona USD, czyli 1,69 procent sprzedaży netto. Przychód operacyjny poza GAAP wyniósł 7,5 miliona USD, czyli 2,21 procent sprzedaży netto.
 Koszty wynagrodzeń w formie akcji wyniosły 8,2 mln USD, co oznacza wzrost o 5,2 mln USD w porównaniu do kwartału poprzedniego roku. Obejmuje to 1,2 miliona USD kosztów nabycia i związanych z integracją kosztów wynagrodzeń.

Wydatki te są wyłączone z regionalnych wyników operacyjnych i prezentowane, jako osobny element w raportowaniu segmentów firmy (patrz uzgodnienia GAAP do uzgodnień nie-GAAP w tabelach finansowych niniejszego komunikatu prasowego).

Zysk netto wyniósł 1,3 miliona USD, w porównaniu do 78,8 miliona USD w kwartale ubiegłego roku. Przychody netto za bieżący kwartał obejmują 95,4 mln USD kosztów z tytułu podatku dochodowego poniesionych w związku z wprowadzeniem podatku przejściowego i wpływów na podatki odroczone w ustawie o podatku i zwolnieniach podatkowych w USA wprowadzonej w grudniu 2017 r. Przychód netto według zasad innych niż GAAP wyniósł 134,7 mln USD, co stanowi wzrost 47,7 miliona USD, czyli 55 procent, w porównaniu z kwartałem ubiegłego roku.

Zysk na akcję w ujęciu rozwodnionym ("EPS") wyniósł 0,03 USD w porównaniu do 2,22 USD w kwartale ubiegłego roku. Wartość EPS bez ryzyka GAAP wyniosła 3,50 USD, co stanowi wzrost o 1,05 USD lub 43 procent w porównaniu z kwartałem ubiegłym.

Środki pieniężne wygenerowane przez operacje w ciągu kwartału wyniosły 657 milionów USD.

Pobierz pełen raport dotyczący czwartego kwartału oraz roku fiskalnego 2018

Zapytaj eksperta

Edyta Ejsak

Marketing Manager