SZUKAJ WYNIKI

Centrum Prasowe

Tech Data ogłasza nawiązanie strategicznej współpracy z firmą Microsoft w Europie Wschodniej

Rozszerzenie zasięgu rozwiązań Microsoft na przedsiębiorstwa i partnerów z segmentu małych i średnich przedsiębiorstw w regionie

Barcelona, Hiszpania, 29 November 2017:

Firma Tech Data (Nasdaq: TECD) ogłosiła dzisiaj nawiązanie nowej strategicznej współpracy w celu przyspieszenia wprowadzania pełnej gamy oprogramowania i rozwiązań chmurowych Microsoft w Polsce, Czechach, na Słowacji, Węgrzech i w Rumunii.

Nowa umowa między Tech Data a Microsoft będzie skupiać się na usłudze Office 365, platformie Azure oraz rozwiązaniach analityki biznesowej, IoT i analiz. Będzie ona obejmować dodatkowe inwestycje w zasoby i inicjatywy marketingowe firmy Tech Data oraz oferowaną przez nią globalną platformę do transakcji chmurowych, StreamOne. Wsparciem dla realizacji tych działań będzie nowo utworzone „centrum doskonałości” Tech Data w Pradze z zespołem specjalistów ds. produktów oferujących resellerom pomoc techniczną dotyczącą wszystkich rozwiązań Microsoft.

Poza wzmocnieniem obecnej współpracy z firmą Microsoft w Czechach i Polsce umowa ta pomoże Tech Data we wdrażaniu wiedzy i narzędzi, takich jak platforma StreamOne, na Słowacji, Węgrzech i w Rumunii. Rozwiązanie to dołączyło do oferty Tech Data po przejęciu Avnet Technology Solutions w lutym 2017 r. Tech Data skupi swoje działania na pozyskiwaniu resellerów i zwiększaniu ich kompetencji w segmencie małych i średnich firm oraz przedsiębiorstw, wykorzystując swoją kompleksową ofertę zaawansowanych i końcowych rozwiązań oraz szeroką społeczność partnerów branżowych w regionie Europy Wschodniej.

Patrick Zammit, prezes Tech Data na Europę, stwierdził: „Ta strategiczna współpraca z firmą Microsoft wykorzystuje szeroką fizyczną obecność Tech Data dzięki przejęciu Avnet TS, nasze bliskie i długotrwałe kontakty z klientami z segmentu małych i średnich firm oraz przedsiębiorstw w regionie oraz nasze 25-letnie relacje z firmą Microsoft w regionie Ameryk i Europie. Biorąc pod uwagę naszą skalę globalną, specjalistyczną platformę do transakcji w chmurze oraz wiedzę w zakresie tworzenia najlepszych praktyk, Tech Data odgrywa kluczową rolę w zakresie zwiększania kompetencji partnerów i wspierania ich w obliczu aktualnych przemian rynkowych dotyczących modeli hybrydowych i chmurowych. W ramach współpracy z firmą Microsoft inwestujemy w zespoły eksperckie i szukamy możliwości aktywnego przyspieszenia zasięgu rozwiązań Microsoft w całym regionie Europie Wschodniej, zapewniając naszym klientom rzeczywiście przełomowe wyniki biznesowe”.

Marianne Roling, dyrektor generalny w firmie Microsoft ds. partnerów oraz klientów korporacyjnych i z segmentu małych i średnich firm, region Europy Wschodniej, powiedziała: „Z radością obserwujemy ekspansję Tech Data w Europie Środkowo-Wschodniej jako globalnego dostawcy rozwiązań chmurowych Microsoft i cieszymy się, że będziemy mogli razem pomagać ludziom i organizacjom w wykorzystaniu możliwości związanych z transformacją cyfrową. Wiedza Tech Data w zakresie chmury w segmencie małych i średnich firm oraz przedsiębiorstw w połączeniu z inwestycjami w rozwój biznesowy, specjalistycznymi stanowiskami, zautomatyzowanymi platformami transakcyjnymi i kampaniami marketingowymi w pięciu krajach w regionie pomoże w ewolucji ekosystemu resellerów pod kątem chmurowych rozwiązań Microsoft w regionie, takich jak Microsoft 365, Azure i narzędzia do analiz biznesowych”.

Aby uzyskać więcej informacji na temat współpracy firm Tech Data i Microsoft w Europie, skontaktuj się z Bertem Schepem pod adresem BSchep@techdata.de.

O firmie Tech Data

Tech Data łączy świat dzięki sile technologii. Nasza kompleksowa oferta produktów, usług i rozwiązań, specjalistyczne umiejętności oraz doskonała znajomość technologii następnej generacji pozwalają współpracującym z nami partnerom dystrybucyjnym wprowadzać na rynek produkty i rozwiązania, których świat potrzebuje, aby się łączyć, rozwijać i zmieniać. Tech Data zajmuje 107. pozycję na liście Fortune 500® i została uznana za jedną z „najbardziej podziwianych firm na świecie” w rankingu czasopisma Fortune. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź stronę www.techdata.com lub profile firmy w serwisach Twitter, LinkedIn i Facebook.

Menedżer ds. komunikacji, Europa
Tel. komórkowy: 0034 615 841 745
Tel.: 0034 93 297 0222

Zapytaj eksperta